Alpo Aaltokoski Company

Teos

ALI & ALPO – KAHDEN KULTTUURIN SANATON DIALOGI

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat irakilaisen muusikon Ali Alawadin ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken teoksessa Ali & Alpo. Musiikin ja tanssin vuoropuhelu laajenee kahden toisilleen vieraan kulttuurin rinnakkaiseloksi ja lopulta dialogiksi irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteoksessa.

Alawad ja Aaltokoski ovat työstäneet esityskokonaisuuden, jossa pohditaan arabialaisen ja länsimaisen taiteen ja kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Arabialaisella musiikilla on vuosituhantiset perinteet, joiden pohjalta Alawad on tehnyt osittain uusia sovituksia. Aaltokosken omaan kehonkieleen pohjautuva tanssi pitää kiinni identiteetistään, mutta heittäytyy samalla myös aistivaan vuoropuheluun musiikin kanssa. Teoksen lähtökohtana oli molemminpuolinen kiinnostus toisen taidetta kohtaan sekä halu katsoa mitä yhteistyöstä voisi syntyä.

Alawad ja Aaltokoski aloittivat yhteistyön keväällä 2016, kun Alawad esiintyi Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhlassa Aleksanterin teatterissa. Nyt Caisassa kantaesityksensä saava Ali & Alpo -teos on syntynyt kahden tasavertaisen taiteilijan yhteistyönä. ”Ali teki minuun suuren vaikutuksen ihmisenä ja taiteilijana, hänen pakolaistaustansa on tässä tarinassa pikemminkin sivujuonne”, Aaltokoski sanoo. Arabialaisessa musiikissa on paljon samaa kuin suomalaisessa musiikissa – sävelistä ja sanoituksista löytyy samaa surumielisyyttä ja melankoliaa.

Taiteilijat / Ryhmä / Tuottajat

Ali Alawad saapui Suomeen turvapaikan hakijana syyskuussa 2015. Viime vuosina kotimaassaan Irakissa Alawad oli pakotettu pitämään ammattinsa salassa. ”Muusikkona toimiminen voi Irakissa olla riskialtista, sillä tietyt ääritahot pitävät muusikon ammatissa toimimista Islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad toteaa.

Valtion taidepalkinnolla sekä Pro Finlandialla palkittu taiteilijaprofessori Alpo Aaltokoski on luonut yli viisikymmentä koreografiaa ja esiintynyt yli 30 maassa. Henkilökohtaisen taiteellisen uransa rinnalla Aaltokoski on toiminut laaja-alaisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina, pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana.

Työryhmä:

Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski

Musiikki: Ali Alawad

Hintalappu

Esityskorvaus tapauskohtaisesti 1500–2500 euroa laskutettuna (alv vapaa) + päivärahat, matkakulut ja majoitus. Ryhmän koko 1–2, kotipaikka Helsinki. Esitysrekvisiitta ja lavasteet kulkevat esiintyjien mukana.

Raideri

Valittavissa joko näyttämö- tai auditorioversio. Lavan minimikoko 4 x 5 m. Rakennusaika 4 tuntia. Ei omaa teknikkoa.

Koko

Pienimuotoinen tanssiteos. Kohderyhmät nuorista aikuisiin.

Esityksen kesto n. 40 minuuttia.

Aika

Esitykset mahdollisia ympäri vuoden 2017–2020.

Muut

Yksi Aaltokosken vetämä workshop sisältyy hintaan, lisätiedot: http://www.aaltokoskicompany.fi/tyopajat/

Yhteystiedot

Alpo Aaltokoski Company, Tuotantopäällikkö Kai Artes, Tallberginkatu 1 C 96, 00180 Helsinki

Puh. 044 3233 509

www.aaltokoskicompany.fi

facebook.com/aaltokoskicompany

vimeo.com/aaltokoski

KOKO OHJELMISTO: www.aaltokoskicompany.fi/ohjelmisto/