Anu Silvennoinen

Teos

Kuva: Susanna Lyly

PAPERIKENGÄT

Flamencotanssiteos lähdöistä ja muistoista

”Silloin kun se ääni kuulu… Sota jossain alko. Veljen kanssa mentiin usein sänkyyn piiloon peiton alle, että ei olis kuullut sitä ääntä.”

Paperikengät on liikkeellisiä muistijälkiä kerrotuista tarinoista. Paperikengät vie tunteiden vuoristoradalle, jossa itku ja nauru vuorottelevat samassa lauseessa. Paperikengät kertoo matkanteosta - niin sisäisestä kuin ulkoisestakin. Lähdön ja lähtemisen tematiikka, yhteisön voima, sitkeys, venyminen, kaipaus, sopeutuminen ja mielettömyys liikkeellistyvät kerrottujen tarinoiden pohjalta.

Paperikengät-teoksen koreografia ja dramaturgia pohjautuvat evakkotaustaisten ihmisten ja heidän lastensa ja lastenlastensa omakohtaisiin sekä suvun kautta kerrottuihin kokemuksiin sota-ajasta, evakkomatkoista ja sodan jälkeisestä elämästä. Kertomuksia kerättiin Tampereen seudulle asettuneilta eri ikäisiltä ihmisiltä, joita evakkous on jollain tavalla koskettanut omakohtaisesti tai vanhempien tai isovanhempien kautta. Teoksen lähtöimpulsseina ovat toimineet koreografi Silvennoisen oman suvun tarinat.

Ajatus muistojen siirtymisestä sukupolvelta toiselle on kuljettanut läpi prosessin. Missä vaiheessa muistoista tulee omia, vaikka ne olisivat kuultuja tarinoita? Mitä kaikkea historiaa kannamme mukanamme tietämättämme ja tietoisesti? Miten paljon ja missä muodossa muistoja siirtyy sukupolvien ketjussa? Miten kerrotut muistot liikkeellistyvät, lihallistuvat, muodostuvat rytmeiksi, musiikiksi, koreografian ja kerronnan osiksi?

Paperikengät-teosta varten kerätty työryhmä koostuu pirkanmaalaisista flamencon, teatterin ja musiikin ammattilaisista. Monitaiteinen työryhmä on tarttunut paikoin rankkoihin, hilpeisiin, koskettaviin ja riipaiseviinkin evakkotarinoihin ronskilla kädellä ja omakohtaisella otteella, aihepiiriä kuitenkin lämpimästi kunnioittaen. Perinteisen flamencoteoksen kaavasta on myös tehty pitkä matka kohti omaäänistä ilmaisua, jossa flamencon elementit saavat uudenlaisia merkityksiä. Flamenco toimii teoksessa ilmaisukielenä yhdessä liikkeen, teosta varten sävelletyn musiikin, äänimaiseman ja työryhmän live-tilanteessa tuottaman äänimaiseman kanssa.

Työryhmä

Koreografia, ohjaus, tanssi: Anu Silvennoinen

Ohjaus, visualisointi, esiintyjä: Anne Hyvärinen

Tanssi: Marja Rautakorpi

Musiikki, laulu, haitari: Anna-Kaisa Vuorinen

Musiikki, sello: Hanna Kilpinen

Ääni- ja valosuunnittelu: Saija Raskulla

Pukusuunnittelu: Katrin Oro

Alkuperäismusiikin sävellys ja sovitus: Anna-Kaisa Vuorinen, Hanna Kilpinen

Kantaesitys Kangasala-talossa 27.1.2017

Esityksen kesto: n. 50 min

Taiteilijat

Työryhmän esittely

Anu Silvennoinen on tamperelainen tanssitaiteilija ja flamencon monitoiminainen, joka on toiminut tanssin vapaalla kentällä mm. tanssijana ja koreografina erilaisten kokoonpanojen kanssa 2000-luvun alusta lähtien. Taiteellisen työskentelyn lisäksi Silvennoinen toimii myös pedagogina erilaisten ryhmien kanssa sekä on toiminut Tampereen Flamencoviikko -festivaalin taiteellisena johtajana. Silvennoinen on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta sekä tanssinopettajaksi Tukholman Danshögskolanista. Flamencotanssin jatko-opintoja Silvennoinen on tehnyt mm. Sevillassa ja Madridissa Espanjassa.

Anne Hyvärinen on teatterin ja soveltavan taiteen tekijä. Hän on kouluttautunut sekä näyttelijäksi että nukketeatterin ja teatteri-ilmaisunohjaajaksi. Lisäksi flamenco, jota hän on yhdistänyt teatteri-ilmaisuun, on kuulunut hänen työrepertuaariinsa.

Marja Rautakorpi kuuluu suomalaisen flamencon nuoriin lupauksiin. Hän aloitti flamencotanssiopintonsa 7-vuotiaana ja jatkokouluttautui myöhemmin Espanjassa mm. Conservatorio Superior de Danza de Madrid ”María de Ávila” -konservatorion flamencopedagogilinjalla. Rautakorpi on laajentanut osaamistaan taidetanssin saralla Savonia-ammattikorkeakoulussa, josta hän on valmistunut tanssinopettajaksi pääaineenaan jazztanssi. Rautakorpi on esiintynyt lukuisissa eri produktioissa ja –kokoonpanoissa sekä opettanut flamencoa ympäri Suomea.

Hanna Kilpinen valmistui musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta vuonna 2008. Hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Göteborgin Yliopiston orkesteriakatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Vuodesta 2010 alkaen Kilpinen on toiminut Norjan Kansallisoopperan sellistinä. Kilpistä on voinut kuulla mm. Panta Rei- tanssiteatterin riveissä, Norjan Kansallisbaletin tanssiesityksessä Over hodet, under huden, Helsingin Kellariteatterin esityksessä Karhu, sekä ”Musiikkia sairaalaan” projektissa, jossa viedään espanjalaisen ja brasilialaisen musiikin konsertteja palvelutaloihin ja pitkäaikaisvuodeosastoille.

Anna-Kaisa Vuorinen on etnomusikologi (FM), laulaja, lauluntekijä, muusikko ja näyttelijä. Vuorisella on 18 vuoden kokemus musiikin ja teatterin tekemisestä. Hän on tuottelias ja monilahjakas teatterintekijä, jolta onnistuu monenlainen musiikillinen ilmaisu sekä useiden instrumenttien hallinta. Kulttuurisen musiikin- ja tanssintutkimuksen asiantuntijana hänen mielenkiintonsa kohteena ovat ihminen ja kulttuuri sekä oikeus moniäänisyyteen ja omaan musikaalisuuteen.

Saija Raskulla on vapaalla teatterikentällä työllistyvä freelancer äänisuunnittelija (TeM), joka on toiminut esittävien taiteiden alalla vuodesta 2005 lähtien. Pääsääntöisesti hän työskentelee pienissä ammattiteattereissa, mm. Teatteri Siperia ja Teatteri 2.0, tehden kotimaisia uusia näytelmätekstejä. Hän omaa laajan kansainvälisen kokemuksen ja on työskennellyt taiteilijana ja taidepedagogina mm. Thaimaassa, Guatemalassa ja Boliviassa.

Katrin Oro on koulutukseltaan pukuompelija ja hän on toteuttanut laaja-alaisesti puvustuksia flamencoteoksista show- ja tankotanssiin, tilaustöitä sekä puvustanut myös liveroolipelaajia. Hänen puvustuksiaan on nähty myös televisiossa sekä ulkomailla. Hän on suunnitellut ja toteuttanut flamencopuvustuksen Anu Silvennoisen teoksiin Maalarin harmaa päivä vuonna 2011 sekä La Lavadora  vuonna 2013, tehnyt pukuja tankotanssija Henriikka Roolle ja valmistanut lukuisia esiintymisasuja lasten sekä nuorten showtanssiin.

Hintalappu

Kiertueella on mukana 5 esiintyjää ja 1 teknikko. Esityskorvaus 3000€ laskutettuna. Lisäksi matkat, päivärahat ja mahdollinen majoitus kuudelle hengelle. 4 matkustaa Tampereelta, 1 Pirkkalasta ja 1 Helsingistä. Tarpeisto kulkee työryhmän mukana.

Raideri

Lavan mitat min. 8m x 10m. Oma teknikko mahdollisuuksien mukaan mukana, jonka lisäksi tarvitaan 1-2 teknikkoa esitystilan puolelta. Rakennus onnistuu esityspäivänä, rakennusaika n. 8 tuntia esitystilan kalustosta riippuen. Puulattia tai tanssimatto. Teoksessa käytetään flamencokenkiä. Äänen ja valon tarpeet erillisissä liitteissä.

Lavakartta ja äänen tekniset tarpeet

Valokartta

Tekniset tarpeet

Koko

Mukautuu monenlaiseen kokoluokkaan. Keskisuuri. Yleisteos. Ei aivan pienimmille (alle kouluikäiset) kovien äänien ja pimeiden kohtien takia.

Aika

Aikataulut neuvoteltavissa toukokuusta / elokuusta 2017 eteenpäin. N. 1-6 esityksen jaksoissa.

Muut

Workshopit mahdollisia erilliskorvauksella. Taiteilijatapaamiset, yleisökeskustelut jne. mahdollisia esityksen jälkeen hintaan sisältyen. Viestinnän ja markkinoinnin toteutuksesta neuvotellaan erikseen. Markkinointimateriaali tulee ryhmältä.

Yhteystiedot