Erika Alajärvi

Teos

Animal triste ammentaa flamencon luontaisesta dramatiikasta ja suomalaisen kansanmusiikin melankoliasta kietoen ne saman maailman eri sävyiksi. Teos käsittelee ihmisyyden ydintä: ihmisen pyrkimystä ja paloa yhä uudelleen tavoitella jotain, mikä ehkä jo lähtökohtaisesti on ulottumattomissa.

Kantaesityksensä 11.9.2015 saaneessa teoksessa kohtaavat flamencotanssi, flamencokitara ja jouhikko.

tanssi ja koreografia: Erika Alajärvi

musiikki: Ilkka Heinonen ja Joonas Widenius

kesto: n. 30min

puvustus ja näyttämökuva: Erika Alajärvi

tuotanto: Hierbabuena

valokuva: Esko Junnonen

“Väletablerade flamencodansaren Erika Alajärvis nya soloverk Animal triste är moget och modigt, och synnerligen avskalat. En dansare och två musiker, tre stolar, inga tekniska finesser. Alajärvi är en synnerligen omsorgsfull dansare – varje rörelse är oerhört genomtänkt. Den traditionella flamencons rörelsespråk behärskar hon, och dessutom anväder hon det väl – flamencons olika stilarter behåller sin mening även då de inlemmas i en annorlunda dramaturgi.” Tove Djupsjöbacka 13.9.2015 Hufvudstadsbladet

Taiteilijat / Ryhmä / Tuottajat

ERIKA ALAJÄRVI on tehnyt flamencoa tunnetuksi suomalaisille kahdenkymmenen vuoden ajan esiintymällä ja opettamalla. Tanssijana ja koreografina hänen tavoitteenaan on tanssiteoksen luominen flamencoa liikekielenä ja inspiraationa käyttäen, menettämättä sitä mikä flamencossa on luonteenomaista ja valmista dramaturgiaa. Hän on uransa aikana ollut vaikuttamassa flamencotanssin nousuun muun taidetanssin rinnalle Suomessa.

Eri kokoonpanoissa ja ryhmissä (mm. Canela 2001-2009, Décadas 2016-) sekä soolotanssijana esiintynyt Alajärvi on vieraillut esiintymässä tanssi- ja flamencofestivaaleilla Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Hänen viimeisempiään, kiitettyjä flamencotanssiteoksiaan ovat Animal triste (2015), Women in Me (2014), GAIA (2013), Lonh (2011), ¡Hyvästi Carmen! (2010) ja memento (2009). Omien töidensä lisäksi hän on tanssinut mm. Belén Mayan, Israel Galvánin, Rafaela Carrascon, Andrés Marínin, Anna Palmion, Katja Lundénin, Ramon Maronierin ja Milena Urmaksen flamencoteoksissa sekä Mari Martinin että Arja Raatikaisen tanssiteoksissa.

Viime vuodet Alajärvi on asunut sekä Helsingissä että Madridissa.

ILKKA HEINONEN on kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko kontrabasso ja violone. Heinosen soitto on saanut vaikutteita niin taidemusiikista, jazzista, kuin Euroopan kansanmusiikkikulttuureistakin. Jouhikonsoittajana hän soittaa jouhikkokvartetti jouhiorkesterin riveissä sekä vanhan musiikin ja kansanmusiikin taiturit yhdistävässä folkbarokkiyhtyeessä Vento di Boréa. Duokokoonpanoja Heinosella on Värttinä-laulaja Karoliina Kantelisen, flamencokitaristi Joonas Wideniuksen, jouhikkotaituri Pekko Käpin sekä kupola -soittimen sanansaattaja Lauri Wuolion kanssa.

Ilkka Heinonen on soittanut jouhikollaan solistisissa tehtävissä Radion sinfoniaorkesterin, Caput Ensemblen, Uusinta-kamariorkesterin, Haapaveden kamariorkesterin ja Nefesin konserteissa ja levytyksissä. Heinosen bassonsoittoa voi kuulla konserteissa ja levyillä mm. skandinaavishenkisissä yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu ja Ánnámáret Ensemble, Itä-Euroopan kansanmusiikista ammentavissa yhtyeissä Freilach mit Kneidlach ja Teija Niku & Grupa Balkan sekä yhtyeissä Hot’n’tot ja Ville Leinosen Unilehto. Keväällä 2015 Heinonen sävelsi ja esitti violonella eli kontrabassogamballa musiikin Helsinki Dance Companyn teokseen “Juicy – Tuli vaan mieleen” (kor. Ervi Sirén). Heinonen aloitti tohtoriopinnot Sibelius–Akatemiassa syksyllä 2015.

JOONAS WIDENIUS on suomalainen flamencokitaristi, joka kuuluu kiistatta maansa huippuihin. Wideniuksen pohjana kaikuu flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Vaikutteet voivat tulla jazzista tai vaikkapa omasta kansanmusiikistamme. Monet erilaiset yhteisöt ovat tukeneet Wideniusta säveltäjänä ja muusikkona, joista viimeisimpänä Musiikin edistämissäätiön myöntämä apuraha uuden materiaalin sävellystyöhön kesälle 2015, sekä Helsingin kaupungin taideapuraha vuodelle 2014.

Widenius on esiintynyt ja tehnyt töitä lukuisten huippuartistien ja taiteilijoiden kanssa, joista mainittakoon Perico Sambeat, UMO, David Dominguez, Alba Carmona, Petri Kumela, Niko Kumpuvaara, Karo Sampela, Hannu Rantanen, Raul Mannola, Raul Björkenheim, Kirsi Poutanen, Risto Toppola, Cinta Hermo, Jari ”Delay” Kolanen, Alpo Aaltokoski, Katja Lundén, Emilia Aho, Pirjo Yli-Maunula, Kaari Martin, Roni Martin, Erika Alajärvi, Maija Lepistö ja monet muut.

Hintalappu

Hinta tiedusteltavissa.

Esitystä varten matkustaa kolme henkilöä Helsingistä. Esitys on mahdollista laskuttaa palkkiona kaikkine kuluineen tai esityksen voi maksaa myös palkkana taiteilijoiden verokorteilla + pävärahat + matkakulut. Ei rahtia.

Raideri

Esitystila voi olla hyvinkin riisuttu ja karu. Esitys toimii luonnonvalossa tai vahvistetussa luonnonvalossa, mutta se on sovitettavissa myös black boxiin.

Tila: Tilavaatimus minimissään mielellään 5X6m. Ei mielellään tanssimattoja (jos tanssimatto, niin musta), puinen lattia. Kolme puista, käsinojatonta tuolia.

Ääni: 2 mikrofonia ja monitorit lavalle muusikoille (esim. genelec) ja tanssijalle

Ilman valoja rakennusaika on minimissään 1h (ääni), valojen kanssa (tilasta riippuen) n. 4h.

Koko

Teoksen kesto on n. 30min. ja sopii arviolta n. 8v ylöspäin. Teos ei sisällä mitään pelottavaa, mutta se on melankolinen ja nuoremmille lapsille siksi ehkä vähän raskas. Suositus ei ole ehdoton.

Aika

Esityksiä voi olla peräkkäisinä päivinä 1-4.

Muut

workshopit sis. hintaan?, yleisötyö, viestintä/markkinointimateriaali taiteilijatapaaminen / yleisökeskustelu esityksen jälkeen samaan hintaan.

workshopit eri sopimuksesta esim.

- Tutustu Flamencoon! yleisölle suunnattu flamencotanssin kieltä esittelevä workshop 1,5-2h

- flamencotanssia tanssin ammattilaisille, 2-3h

- musiikkityöpajat: rytmiikkaa

Yhteystiedot

info@hierbabuena.fi

0465982281

www.hierbabuena.fi

video: www.vimeo.com/hierbabuena/animaltriste salasana: 4n1m4l7r1573