Läntinen tanssin aluekeskus

Teos

Lähempänä villiä sydäntä on esitystaiteen kentällä toteutuva tutkimuksellinen työprosessi ja teos, jossa nykytanssi, tila-, valo- ja äänisuunnittelu on asetettu vuoropuheluun keskenään. Teoksen lopputulema on installaatiomaisessa tilassa toteutuva naistanssijan esittämä soolo.

Teos lainaa nimensä brasilialaisen kirjailija Clarice Lispectorin kirjasta Lähellä villiä sydäntä, olematta kuitenkaan kirjan rekonstruktio. Lispectorin kirjallinen tyyli, eksistentialistinen proosa, antoi alkuinnostuksen työryhmän työtavalle ja ilmaisullisille tavoitteille. Lispectorista inspiroituneena työryhmä pyrkii periksiantamattomaan minimalismiin, kohti teatterin illuusiosta vapaata muotoa, ja puhdasta hetken ja äärettömän kuvausta. Tämän seurauksena esimerkiksi esityksen aikana valaistukseen käytetty sähkönkulutus on pienempi kuin neljän 60W:n hehkulampun polttaminen teoksen aikana.

Teos piirtää muotokuvan naisesta todellisuuden ja fiktion rajamailla. Se avaa teemoja näkymättömyydestä ja itsensä uudelleenlöytämisestä. Teoksen installaatiomainen muoto rakentuu ohikiitävistä hetkistä, jotka voivat alkaa ja päättyä ilman väitettä lopullisuudesta. Teos toteutuu vuoropuheluna hiljaisuuteen sekoittuvien äänien ja varjojen vaihteluiden kanssa.

Taiteilijat / Ryhmä / Tuottajat

Koreografia, konsepti Maria Nurmela / Valo- ja tilasuunnittelu Kalle Ropponen / Äänisuunnittelu Jaakko Vastapuu / Taiteellinen mentorointi Liisa Pentti / Valokuvat Akseli Kaukoranta, Tiina Palmu, Robert Seger / Tuotanto Maria Nurmela, Läntinen tanssin aluekeskus

Maria Nurmela on työskennellyt tanssijana, koreografina ja tanssinopettajanakin vuodesta 2002. Useat kansainvälisesti tunnetut koreografit kuten Susanne Linke ja Helena Franzén ovat työllistäneet Mariaa teoksissaan, ja hänen omia koreografioita on nähty mm. Movement Research at the Judson Church-tuotannossa (NY) ja yhteistyössä Turun Filharmonisen Orkesterin ja Kolmas Tila 3T-teatterin kanssa. Marian pitkäaikaisin yhteistyökumppani on koreografi Tero Saarinen, jonka ryhmässä hän on tanssinut vuodesta 2003 alkaen ja mm. yhteisötaiteellisen Apollo tanssii-hankkeen vetäjänä (2012-2016). Vuonna 2008 saksalainen tanssikriitikko Evelin Finger nimesi Marian yhdeksi merkittävimmistä naistanssijoista kansainvälises- sä Ballet/Tanz - vuosikirjassa.

Helsinkiläinen valosuunnittelija-lavastaja Kalle Ropponen on suomalaisen esitystaiteen kentällä laaja-alaisesti toimiva visuaali- nen suunnittelija. Hän on työskennellyt mm. Suomen Kansallisbaletissa ja Suomen Kansallisteatterissa sekä lukuisissa freelance- produktioissa. Maria Nurmelan kanssa Ropponen on työskennel- lyt aiemmin turkulaisen monitaideyhdistys Kolmannen Tilan näyttämöteosdramatisoinnissa Clarice Lispectorin kirjasta PASSIO-rakkaus G. H.:n mukaan.

Turkulainen Jaakko Vastapuu on musiikkitieteen maisteri (Turun yliopisto, City University London), muusikko ja musiikkiteknologi (Turun konservatorio). Hänen tieteellisiä tutkimuksia on julkaistu Musiikin Suunta-lehdessä ja hänen tutkimuksensa on palkittu vuoden 2015 Suomen parhaana musiikkitieteen Pro gradu -työnä. Vastapuun viimeisin sävellys ja äänisuunnittelu oli Liberian entisiä tyttösotilaita käsittelevä kuusituntinen teos Metallinaisia - hankkeeseen galleria Rajatilassa Tampereella. Ääniteknikkona Vastapuu on toiminut muun muassa Linnateatterissa ja Samppa- linnan kesäteatterissa Turussa. Muusikkona hän toimii kansainvälistäkin huomiota saaneessa Tyynyt-yhtyeessä.

Hintalappu

Kiertueella 3 hlöä (2 esiintyjää: tanssija ja muusikko, valosuunnittelija) Esityskorvaus yhdestä esityksestä 400,00€ /yht. 1200,00€ / 3 hlö, (sis. esistyspalkkio ja korvaus 1 harjoituksesta). Lisäksi korvataan matkat (Turku/Helsinki), asuminen, ja päivärahat kiertuepäiviltä. Läntinen tanssin aluekeskus laskuttaa, ei sis.alv.

Ei rahtikuluja.

Raideri

Tila: Teos on setattavissa monenlaiseen tilaan, joka on mahdollista pimentää kokonaan ja on sävyltää tumma. Syvyys / leveys: min. 7 leveys x 7 syvyys

Työryhmä tuo valokaluston (5 valaisinta, joista 2 ripustetaan kattoon, 3 lattialla) mukanaan, mutta tarvitsee 1kpl min 10A suko-pistorasian. Sähköjohtoja tarvitaan tilan koon mukaan 5 kpl. Ääniriderintiedot: closerwildheart.com salasana villi Rakennusaikaa 2 h Purku 1 h Työryhmässa on teknikko.

Lisätiedot: closerwildheart.com salasana villi

Koko

Kohderyhmä: esitystaiteesta, nykytanssista ja uudesta musiikista kiinnostunut yleisö. Ikäsuositus: 10-vuotiaasta ylöspäin.

Aika

Neuvoteltavissa.

Muut

Neuvotellaan erikseen. Workshopit ja yleisötilaisuudet voivat käsitellä kuitenkin esimerkiksi kestävän kehityksen teemoja teatterissa, nykytanssia, uutta musiikkia tai valosuunnittelua.

Yhteystiedot

Tiedustelut: Läntinen tanssin aluekeskus Sanna Meska sanna.meska@l-tanssi.fi 040-0546016 Maria Nurmela, nurmela.maria@gmail.com, 040501 57 03

Lisätietoja: closerwildheart.com salasana villi

Tallenne teoksesta toimitetaan pyydettäessä: Maria Nurmela, nurmela.maria@gmail.com, 0405015703