Läntinen tanssin aluekeskus

Kuvaaja Hanna Brotherus

”Neiti Ida” on vuorovaikutteinen ja osallistava soolotanssiteos lapsille. Teos on erittäin kevytrakenteinen ja helposti liikutettava. Se soveltuu mainiosti eri tiloihin ja tilanteisiin (esim. päiväkodin leikkitilaan, luokkahuoneeseen tai sairaalan aulatilaan, myös teatteritilaan, näyttämölle).

Ujo ja varautunut Neiti Ida muuttuu inhimillisen kohtaamisen kautta iloiseksi ja positiiviseksi. Keskiössä on liike ja musiikki, myös hiljaisuus, voima, intensiteetti. Kohtaaminen ja kommunikaatio tanssin keinoin.

Teos sisältää vuorovaikutteisia, osallistavia osioita, jolloin katsojat pääsevät halutessaan esityksen aikana liikkumaan esiintyjän kanssa. Jokaisen esityksen jälkeen on lisäksi keskustelutuokio. Näissä keskusteluhetkissä esiintyjä ja katsojat voivat yhdessä ihmetellä ja pohtia esityksen herättämiä kysymyksiä ja ajatuksia mm. ystävyydestä, jännittämisestä, erilaisuuden hyväksymisestä.

AVAINSANOJA sisällöstä, keskeisiä teemoja: -erilaisuuden arvostaminen, avoimmuus -ystävällisten ja lempeiden ajatusten tärkeys -ystävällisten eleiden ja tekojen merkityksellisyys -ystävyyden ja ystävien merkitys -jännittäminen -sanaton kommunikointi, kohtaaminen -yhdessä kokeminen, läheisyys -katsominen, kuunteleminen -katsotuksi tuleminen -kasvu, kasvaminen -luottamus pienieleisyyden ja hiljaisuuden intensiteettiin ja voimaan

Neiti Ida on ujo, arka ja yksinäinen kulkuri, joka on aina matkalla jonnekin. Hänellä on mukanaan vain matkalaukku, jossa hän kuljettaa tärkeitä asioitaan. Matkalaukku on myös Neidin paras ystävä ja ainoa matkatoveri. Arkiset, tavalliset asiat ovat Neiti Idalle joskus vaikeita ja hermostuttavia, mutta hassut ja oudot asiat usein aivan helppoja ja luontevia. Esityksen alussa Neiti Ida on ujo ja varautunut olento. Lasten läheisyydessä, kiinnostuneiden, ystävällisten katseiden alla hän rauhoittuu ja lopulta innostuu jakamaan lasten kanssa jopa kalleimmat aarteensa. Neiti Ida haluaa lapset lähelleen ja yhdessä lasten kanssa hän tanssii ja soittaa, kunnes on taas aika jättää hyvästit arvokkaille uusille ystäville ja jatkaa matkaa kohti uusia seikkailuja.

Koreografia: Hanna Brotherus Tanssi: Jonna Aaltonen Musiikin sävellys/äänisuunnittelu: Antti Ikonen Pukusuunnittelu ja toteutus: Marjo Haapasalo

Taiteilijaesittelyt:

Hanna Brotherus (s. 1968) on koreografi, jonka useat teokset käsittelevät yhteiskunnallisten ilmiöiden heijastumista yksilön kokemusmaailmassa. Brotherusta inspiroivat ihmisten elämäntarinat ja subjektiivinen todellisuus, ja hän on työskennellyt ammattitanssijoiden ja –näyttelijöiden lisäksi mm. vanhusten, liikuntavammaisten lasten, kuntoutuvien narkomaanien, asunnottomien naisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Oman, freelancereista koostuvan työryhmänsä lisäksi Brotherus on työskennellyt mm. Suomen Kansallisteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Brotheruksen näyttämöteoksia on esitetty Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja hänen tanssilyhytelokuviaan on nähty festivaaleilla ympäri maailman.

Jonna Aaltonen (s. 1972) Jonna Aaltonen (1972) on freelance-tanssitaiteilija (Turun konservatorio 1995), NLP Practitioner (True Hearts 2014) ja tanssi-liiketerapia opiskelija. Jonna on työskennellyt monipuolisesti tanssin ja teatterin saralla: nykytanssiteoksissa, tanssiteatteri-, musikaali- ja oopperaproduktioissa. Yli 20-vuotisen taiteilijauransa aikana hän on toiminut tanssijana jo yli seitsemässäkymmenessä teoksessa, yli neljänkymmenen eri koreografin kanssa. Aaltonen on työskennellyt tanssijana kiinnityksellä mm. Norrdans'issa Ruotsissa, VolksOperan baletissa Wien'issä, Itävallassa ja Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa. Lisäksi hän on tanssinut lukuisissa freelance-produktioissa sekä Suomessa että ulkomailla ja esiintynyt laajalti Euroopassa, myös maailmanlaajuisesti Kanadassa, Japanissa, USAssa, Koreassa ja Kiinassa. Vuonna 2006 Aaltonen asettui Suomeen ja on siitä lähtien toiminut vapaana tanssitaiteilijana, vuodesta 2009 Raisiosta käsin. Aaltosen sydäntä lähellä on tuoda tanssia ihmisten luo, turuille ja toreille, vanhainkoteihin, päiväkoteihin, mm. teosten ”Surujenkerääjä” ja ”Neiti Ida”-muodossa. ”Neiti Ida”-teos (kor.Hanna Brotherus) valittiin yhdeksi Turun Sanomien julkaisemaksi vuoden 2012 kulttuurikolaukseksi (toim. Suvi Satama). Aaltoselle on myönnetty useita sekä valtion, että Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahoja. Hänellä on kokemusta myös ohjaajan, harjoituttajan, koreografin assistentin, koreografin ja tanssinopettajan työstä. Lisäksi hän on toiminut sekä tuotannollisissa, että organisaattorin tehtävissä. Viime vuosina Jonna on ollut kehittämässä tanssitaidetta soveltavia työskentelymuotoja, mm. ”PolvennostoSeikkailu”- ja ”KehoNero”- työpajakokonaisuuksia.

Antti Ikonen (s. 1963) on työskennellyt säveltäjänä, äänisuunnittelijana ja muusikkona eri taiteenlajien parissa 1980-luvulta lähtien. Ikosen sävellystuotanto käsittää yli kolmekymmentä näyttämöteosta sekä installaatioita, lyhytelokuvia ja uusmediateoksia. Ikonen on toiminut muusikkona mm. Cartes Art Machine ja Stratovarius-yhtyeissä, ja hän opettaa äänisuunnittelua ja musiikkia Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa.

Pukusuunnittelija Marjo Haapasalo (s. 1973) on valmistunut Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Hän on tehnyt pukusuunnitteluja lukuisiin tanssi- ja teatteriesityksiin, mm. Aurinkobalettiin, Linnateatteriin, Turun kaupunginteatteriin, Turun Kesäteatteriin sekä lukuisiin freelance-produktioihin. Vuodesta 2007 Haapasalo on pyörittänyt Turussa Kaskenkadulla sijaitsevaa Boutique Minne -liikettä joka on erikoistunut uusien vaatteiden suunnitteluun, vintage-vaatteisiin sekä esiintymispukuihin. (www.boutiqueminne.com)

Hintalappu

400€/1 esitys/päivä, 600€/2 esitystä/päivä (Läntinen tanssin aluekeskus laskuttaa, ei sis.alv.) + matkakorvaukset, päivärahat ja mahd. majoituskulut

Kiertuetyöryhmä: 1 hlö (tanssija Jonna Aaltonen), matkustaa Raisiosta, ei rahtia.

Tilavaatimuksia: -min. 6m x 6m (neuvoteltavissa) -tilassa oltava pistorasia cd-soitinta varten (esiintyjä tuo tarvittaessa myös soittimen) -esitys mahdollinen myös ulkotilassa (säävaraus)

Lavastus/rekvisiitta/valot: ' -ei lavasteita -rekvisiitta: selkänojallinen tuoli (ei käsinojia) (+tanssijalla matkalaukku sisältöineen) -ei erityisiä valaistusvaatimuksia (pimennys ei tarpeellinen)

Kiertuetyöryhmä: 1 hlö (tanssija Jonna Aaltonen) Arvioitu pystytysaika: n. 45 min. Vastaanottavan tahon apuhenkilöstö: 1 hlö

Kesto: 30min. + keskustelutuokio (10-15min.) Ensisijainen kohderyhmä: 3-8 vuotiaat Esityskieli: teoksessa ei käytetä puhetta (esityksen jälkeen keskustelu mahdollinen suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai ranskaksi) – esitys soveltuu myös monikulttuuriselle yleisölle. Max. lapsikatsojienmäärä/esitys: n. 40 lasta

Aika

aikaikkuna (milloin esitykset mahdollisia / milloin ei), kuinka monta esitystä, kuinka pitkäksi aikaa voi sitoutua

Esitykset mahdollisia keväästä 2017 alkaen…. Sitoutumisaika neuvoteltavissa.

Max. esitysmäärä/päivä: 2 esitystä Max. esitysmäärä/viikko: 12 esitystä 1. esitys aikaisintaan klo 9.00 Toinen esitys aikaisintaan 1h 15min. ensimmäisen esityksen alkamisen jälkeen (esim. 1. esitys klo 9.00, 2.esitys klo 10.15).

Muut

workshopit sis. hintaan?, yleisötyö, viestintä/markkinointimateriaali

Yleisökeskustelu ja mini-työpaja sisältyvät jokaiseen esitykseen. Mahdolliset pidemmät työpajat neuvoteltava erikseen. Viestintä/markkinointimateriaalia olemassa: valokuvia, teoskritiikkejä, yleisöpalautetta, yksinkertainen ohjelmalehtinen

Yhteystiedot

Jonna Aaltonen jonnaaaltonen@hotmail.com 050-5479832

Läntinen tanssin aluekeskus Sanna Meska sanna.meska@l-tanssi.fi 040-0546016

Vimeolinkit: https://vimeo.com/182103913 (salasana: mija171012) Taltioitu päiväkoti-esityksessä.

https://vimeo.com/67897953 (salasana: mija181012) Taltioitu teatteritilassa, koko perheen esityksessä.

Nettisivut: http://www.hannabrotherus.com/neiti-ida/

    http://www.l-tanssi.fi/index.php/2014-10-01-16-13-52/kiertueet/neiti-ida

Turun Sanomat-teoskritiikki 19.10.2012 http://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/403836/Matkalaukkuelaman+kaantopuolella