Läntinen tanssin aluekeskus

Teos

Kuvaaja Teemu Kyytinen

lyhyt kuvaus teoksesta: Koreografia: Anu Sistonen Tanssi: Jonna Aaltonen Musiikki: Emre Sevindik Äänisuunnittelu: Simo Heiskanen Valaistussuunnittelu: Brice Durand Valokuvat: Teemu Kyytinen Teoksen kesto: 25 min.

”Secret Charm” on esiintyjyyden ja tanssijuuden tutkielma: Mistä kumpuaa esiintymisen ydin kahdenkymmenen ammattilaisena työskennellyn vuoden jälkeen? Voiko liikkeeseen tai tanssijan rooliin verhoutua? Teoksen muina sisällöllisinä lähtökohtina ovat informaatioyhteiskunnan tehokkuusvaatimusten ja suorituspaineiden sietäminen tai niiden kestämättömyys ja näistä ajatuksista kumpuava yksilön kaipaus yksinkertaisempaan elämään, aitoon läsnäoloon, kauneuteen ja harmoniaan, rauhallisuuteen ja kiireettömyyteen. Tunnetta ja tunnelmaa haetaan teoksessa nimenomaan liikkeen kautta: liikelaadut, dynamiikka, tempo, nyanssit ja detaljit vaikuttavat ajatuksiin ja tätä kautta ilmaisuun. Tekijät luottavat liikkeen voimaan, puhuttelevuuteen ja intensiteettiin sekä sen ominaisuuteen synnyttää tunnetta ja luoda erilaisia tunnelmia. Soolossa ovat läsnä sekä tanssin ja liikkeen puhdas fyysisyys että sen henkinen, tunteen tasolla vaikuttava ulottuvuus. Tämä luo samaistumispintaa laajalle katsojakunnalle.

Teoksen musiikkina on säveltäjä-äänisuunnittelija Emre Sevindikin valmista elektronista tuotantoa. Äänimaailma on teoksessa tärkeässä roolissa dynamiikan ja tunnelmien synnyttäjänä. Lavastuksellisena elementtinä on sanomalehtipaperia. Myös puvustus on väritykseltään harmaa ja ”paperimainen”, ottaen kantaa taiteessakin usein ilmenevään kertakäyttökulttuuriin. Teknisesti (valaistukseltaan) teos on yksinkertainen. Soolon on helposti liikuteltava ja myös muuhun kuin teatteritilaan sopiva. Nimi ”Secret Charm” nousee ajatuksesta että kaikissa ihmisissä, kuten elämässä -kaiken hässäkän ja tohinan keskellä- on oma viehätyksensä, kunhan vain osaa oikein kuunnella, katsella, tuntea…

Taiteilijat / Ryhmä / Tuottajat

lyhyesti ketä ovat:

Anu Sistonen, koreografi (1962 Joensuu) on Suomen Kansallisoopperan balettikoulun kasvatti ja hän on työskennellyt tanssijauransa aikana Suomen Kansallisbaletissa, Stuttgartin baletissa, Cullberg baletissa ja Tero Saarinen Companyssa. Klassisten pääroolien lisäksi hän on tanssinut mm. William Forsythen, Mats Ekin, Ohad Naharinin, Jorma Uotisen ja Kenneth Kvanströmin teoksissa. Vuodesta 2000 lähtien hän on asunut Luxemburgissa ja toimii nyt freelance koreografina ja -opettajana. Luxemburgin Grand Théâtressa Sistonen on vieraillut useaan otteeseen omalla ohjelmistollaan, mm. teosparilla “Against the flow” ja “Gives life/Takes life” (2013). Maaliskuussa 2014 sai ensi-iltansa uusi teos viidelle tanssijalle “Tone hazard”, joka on tehty yhteistyössä nykysäveltäjä Asko Hyvärisen kanssa. Suomessa Sistonen on työskennellyt koreografina Pori Dance Companyssa ja vieraillut muutamilla festivaaleilla, kuten Tanssin Aika ( teoksella IMAGE X) ja Helsingin Juhlaviikot (teoksella TIMELINE). Sistosen vuonna 2012 tekemä lastenteos “Duo Duu” on kiertänyt Luxemburgin lisäksi Saksassa, Belgiassa ja Lichtensteinissa. Teos “Against the flow” palkittiin yleisöpalkinnolla (prix du public) Reconnaissance nykytanssikilpailussa Grenoblessa marraskuussa 2013. Palkinnoksi teosta esitettiin eri puolilla Ranskaa 7 kertaa vuosina 2014-2015. Nykytanssin ja klassisen baletin opettajana Sistonen toimii Luxemburgin lisäksi myös mm. Suomen Kansallisbaletissa ja Ballet de Lorrainessa (FR).

Jonna Aaltonen, tanssija (1972) on freelance-tanssitaiteilija, joka on valmistunut Turun konservatoriosta 1995. Kansainvälisen uran luonut Aaltonen on työskennellyt monipuolisesti tanssin ja teatterin saralla: nykytanssiteoksissa, tanssiteatteri-, musikaali- ja oopperaproduktioissa. Yli 20-vuotisen taiteilijauransa aikana hän on toiminut tanssijana jo yli seitsemässäkymmenessä teoksessa, yli neljänkymmenen eri koreografin kanssa. Aaltonen on työskennellyt kiinnityksellä mm. Norrdans'issa Ruotsissa, VolksOperan baletissa Wien'issä, Itävallassa ja Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa (koreografi Mats Ekin ohjaamassa teoksessa Orphée). Vuonna 2006 Aaltonen asettui Suomeen ja on siitä lähtien toiminut vapaana tanssitaiteilijana, vuodesta 2009 Raisiosta käsin. Kiinnitystensä lisäksi hän tanssinut lukuisissa freelance-produktioissa sekä Suomessa että ulkomailla mm. Anu Sistosen, Carl Knifin, Simo Heiskasen, Tuomo Railon ja Hanna Brotheruksen teoksissa. Viime vuosina Aaltosen sydäntä lähellä on ollut tuoda tanssia ihmisten luo, turuille ja toreille, vanhainkoteihin, päiväkoteihin, mm. teosten ”Surujenkerääjä” ja ”Neiti Ida”-muodossa. ”Neiti Ida”-teos (kor.Hanna Brotherus) valittiin yhdeksi Turun Sanomien julkaisemaksi vuoden 2012 kulttuurikolaukseksi (toim. Suvi Satama). Aaltoselle on myönnetty useita sekä valtion, että Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahoja. Hänellä on kokemusta myös ohjaajan, harjoituttajan, koreografin assistentin, koreografin ja tanssinopettajan työstä. Lisäksi hän on toiminut sekä tuotannollisissa, että organisaattorin tehtävissä.

Emre Sevindik, säveltäjä (1973 Luxemburg) opiskeli audiovisuaalista viestintää Hollannissa vuosina 1993-1996. Hän on ollut luomassa useita teatteriteoksia ym. näyttämöllisiä esityksiä. Tänä päivänä Sevendik työskentelee enimmäkseen luoden sävellyksiä tanssi- ja teatteriteoksiin sekä elokuviin. Yhdistämällä erilaisia äänimaailmoja ja itse tuottamaansa ääntä/musiikkia hän luo outoja ja herkkiä elektronisia musiikkimaailmoja, jotka miellyttävät usein ja helposti monia kuuntelijoita.

Simo Heiskanen, äänisuunnittelija (1969) opiskeli Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta 1991-95. Heiskanen on työskennellyt laajalti tanssin alueella – tanssijana ja koreografina lukuisilla teatterinäyttämöillä ja tanssin vapaan kentän tuotannoissa. Tällä hetkellä Simo Heiskanen toimii toisena taiteellisena johtajana yhdessä Tuomo Railon kanssa vuonna 1999 perustamassaan Glims & Gloms tanssiteatterissa. Hän on myös vastannut usein teostensa musiikista, äänisuunnittelusta ja visualisoinnista.

Brice Durand, valaistussuunnittelija liittyi Viracocha ja Des Bestioles teatteriseurueisiinsa teatterin johtajan ja valaistussuunnittelijan ominaisuudessa vuonna 1999, saatuaan opintonsa päätökseen Grenoble Science Faculty’ssa ja Metz’n esittävien taiteiden yliopistossa Ranskassa. Samaan aikaan hän työskenteli ääniteknikkona Nicolas Birkenstock’in ja Kevin Dressen lyhytfilmeissä. Tällä hetkellä Durand työskentelee visualisoijana ja valaistussuunnittelijana pääasiassa teatterin ja nykytanssin saralla eri taideyhteisöissä kuten: Plexus (teatteri), L’Assolatelier (video/tanssi), No Uzume (tanssi), Yuko Komunami (buto) and Hörspiel (tanssi). Durand’in töissä valo on usein selkeä ja autonominen elementti, joka kommunikoi kunkin teoksen avainelementtien, kehon, tekstin tai äänen kanssa. Durand inspiroituu valaistussuunnittelussaan valon tiheydestä ja osassa hänen teoksistaan valo näyttäytyykin kolmiulotteisena, plastisena ja orgaanisena aineena. Durand on lisäksi kirjoittanut useita näyttämölle dramatisoituja tekstejä. Teksteissään hän yhdistää musiikkia teatterin maailmaan. Durand näkee kirjoittamisen tavujen kollaasina.

Hintalappu

Esityskorvaus: Alkaen 500€/esitys (Läntinen tanssin aluekeskus laskuttaa, ei sis.alv.) tai tarjouksen mukaan + matkakulut, päivärahat ja mahd.majoituskulut Jos oma tekn.hlö mukana; hinta x 2 (tämä neuvotellaan tapauskohtaisesti)

Kiertuetyöryhmä: 1-2 hlöä: -tanssija Jonna Aaltonen, matkustaa Raisiosta -lisäksi mahdollisesti: tekn.hlö, matkustaa Turusta (tämä neuvotellaan tapauskohtaisesti)

Raideri

tekniset vaatimukset (valo, ääni, lattian materiaali ja väri jne.), tilat (min. ja max. syvyys, leveys ja korkeus), onko ryhmällä oma teknikko, arvioitu rakennusaika, muut tarpeet?)

Teoksen tilatietoja: -tila min. 8m x 8m -musta tanssimatto ja musta takafondi tms (neuvoteltavissa) -sivukatteita ei tarvita

-oma teknikko mukana tarvittaessa -arvioitu rakaika n.5h

-yksityiskohtainen tekn.raideri + valaistussuunnitelma lähetetään pyydettäessä

Koko

suuri, pieni, lapset vai yleisöteos: Teos on toteutettavissa näyttämötilassa, teatterivalaistuksessa, mutta myös teknisesti riisutumpana versiona vaihtoehtoisessa tilassa.

Kohderyhmä: nuoret ja aikuiset Ikäsuositus: 6v. ja vanhemmat

Aika

aikaikkuna (milloin esitykset mahdollisia / milloin ei), kuinka monta esitystä, kuinka pitkäksi aikaa voi sitoutua: Täysin neuvoteltavissa

Muut

workshopit sis. hintaan?, yleisötyö, viestintä/markkinointimateriaali:

-Työpajoista neuvoteltava erikseen. -Haluttaessa yleisökeskustelu esityksen jälkeen sisältyy. -Markkinointimateriaalia olemassa: informaatio + valokuvia -käsiohjelma olemassa

Yhteystiedot

sähköpostiosoite, puhelin, facebook, vimeo, videolinkki:

Jonna Aaltonen jonnaaaltonen@hotmail.com 050-5479832

Läntinen tanssin aluekeskus Sanna Meska sanna.meska@l-tanssi.fi 040-0546016

Nettisivut: http://www.anusistonen.com/secret-charm

Vimeolinkit: https://vimeo.com/162943061 (salasana: scja04022016) Ensi-ilta Kayl’issa Luxemburgissa 4.2.2016

https://vimeo.com/142059026 (salasana: scja090915) Harj. 9.9.2015, kuvattu työvalossa – teoksen näyttämövalaistus puuttuu.