Mindscapes Landscapes

Teoksen kotisivut ja blogi www.mindscapeslandscapes.wordpress.com

Teos

Mindscapes Landscapes visuaalinen konsepti perustuu täysin pimennettyyn telttarakennelmaan, josta tehdään suuri neulansilmäkamera. Yleisö sijoitetaan sisälle telttaan minne ulkona oleva maisema ja siinä olevat esiintyjät heijastuvat. Esityksessä esittävien taiteiden konventiot kohtaavat installaation ja paikkasidonnaisen performanssin. Teos on samalla myös eräänlainen live-elokuva, jossa esitys visualisoituu katsojalle kaksiulotteisena kuvana teltan sisäseinille ja luo suhteen valokuvaan ja elokuvaan historiallisena kerronta-välineenä. Esitys tutkii ihmisen suhdetta maisemaan, niin henkisenä kuin fyysisenä tilana, ja kysyy mitä impulsseja ja aistimuksia maamme kansallismaisemat tuottavat. Teos pohtii erilaisista näkökulmista mistä maisema rakentuu ja miten kameran läpi nähty kuva on muuttanut havaintoamme maailmasta.

Teos asettaa tekijänsä jokaisen esityksen kohdalla uudenlaisen ympäristön äärelle pois kaupungista ja ohjaa heidät pohtimaan sen vaikutusta itseensä. Teos tuo esityksen lähelle luontoa, pois esittävän taiteiden konventionaalisista esitystiloista ja ottaa luonnon osaksi itseänsä. Teos esitetään 10 suomen kansallismaisemassa kesällä 2017 osana Suomi 100 ohjelmistoa.

Taiteilijat / Ryhmä / Tuottajat

Alexander Salvesen (25.03.1990) vastaa teoksen konseptista, visuaalisesta suunnittelusta ja video-dokumentaatiosta. Hän on työskennellyt jo vuosia valosuunnittelun, esittävien taiteiden ja kuvataiteen kentällä. Esittävän taiteen töissään hän keskittyy usein tilan rytmin ja harmoniaan ja sen välittämiseen katsojalle. Salvesen on myös työskennellyt videon ja dokumentaation kanssa mm. Neptuges-kollektiivin jäsenenä erilaisissa paikkasidonnaisissa teoksissa. Hänet tunnetaan myös suomalaisen valotaiteen uuden polven tekijänä.

Karoliina Kauhanen (18.06.1993) on tanssitaiteen maisteriopintojaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa viimeistelevä ammattitanssija, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt työskennellä tanssijana monipuolisesti niin tanssiteosten, musiikkivideoiden, mainosten, tanssielokuvien kuin teatterinkin parissa. Vuonna 2016 Kauhanen on työskennellyt tanssijana Valtteri Raekallion Neuromaani-teoksessa. Syksystä 2016 lähtien Kauhanen tanssii myös Raekallion ”Mihin valo katoaa?”-teoksessa, joka kiertää eri tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla vuonna 2016-2017.

Pinja Poropudas (04.10.1991) on tanssitaiteen maisteriopintojensa loppusuoralla oleva ammattitanssija, joka on myös valmistunut baletin ammattilaiseksi Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta. Vuonna 2016 Poropudas on työskennellyt tanssijana Tero Saarinen Companyssa teoksessa Mesh.

Katriina Tavi (10.03.1993) on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Viime vuosina hän on toiminut osana kansantanssia, -musiikkia sekä nykytanssia yhdistävää VäkeväKollektiivia. Katriina kysyy äänen ja liikkeen yhteyttä omassa harjoittelussaan mm. Somaattisten harjoitteiden avulla. Hän on kiinnostunut ruumiin rajapinnoista sekä kehon omasta akustiikasta.

Eero Nieminen on monipuolinen ja tuottelias äänisuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa dokumentaarisen äänitaiteen, kokeellisen elektronisen musiikin, luontoäänitysten ja akustisen musiikiin parissa ja on tehnyt installaatiota ja live-performansseja yksin ja työryhmissä. Hänen merkittävimpiin taiteellisiin töihinsä lukeutuu m.m. äänisuunnittelu Sädekehävaikutus teatteriesitykseen 2015, ja dokumentaarinen graffiti-ääniteos Aural Anthropology of Action 2013 (yhteistyö Eero Pulkkinen). Nieminen rakentaa itse niin akustisia kuin elektronisiakin instrumentteja ja käyttää töissään m.m. afrikkalaisia perinnesoittimia, analogi-syntetisaattoreita, ja spatiaalisia äänitystekniikoita. Hänen työssään kuuluvat omaperäisyys sekä rohkeus luoda tutkivaa ja kokeilevaa taidetta.

Hintalappu

esityskorvaus (sis. päivärahat ym.), 0% alv laskettuna vai verokortilla, montako henkeä matkustaa ja mistä, rahti – mahdollisimman hyvin eriteltynä!

Esityskorvaus 862,85€/esitys (esityskorvauksen perusteena TEME 172,57€/esiintyjä/esitys), lisäksi työryhmälle tulee maksaa päiväraha 41€/henkilö/päivä (työryhmälle yhteensä 205€/päivä) (peruste Verohallinto 2017) sekä matkoista kilometrikorvaus 0,41€/km. Työryhmään kuuluu 5 henkilöä jotka matkustavat Helsingistä tai muualta mikäli edellinen esitys on ollut jollain toisella paikkakunnalla. Työryhmä tarvitsee esityksen liikuttamiseen pakettiauton (iso tavaratila +5henk) jossa kaikki lavastusmateriaali ym, kulkee mukana. Työryhmä voi ajaa autoa itse. Palkkauksesta sovitaan jokaisen esityspaikan kanssa tapauskohtaisesti. Maksu verokortille.

Raideri

tekniset vaatimukset (valo, ääni, lattian materiaali ja väri jne.), tilat (min. ja max. syvyys, leveys ja korkeus), onko ryhmällä oma teknikko, arvioitu rakennusaika, muut tarpeet?)

Mielenkiintoinen maisema (luonnossa tai kaupungissa), minimi 10m x 10m mielellään jotakuinkin tasainen maa. Ryhmä rakentaa ja pystyttää teoksen itse. Rakennukseen ja valmisteluun on varattava kokonainen työpäivä. Teos ei tarvitse sähköä. Teosta ei voida toteuttaa sisällä tai pimeään aikaan.

Koko

Teoksen koko voi olla sekä suuri että pieni, pakollinen yleisöntila vaatii noin 10×10 neliön alueen maisemasta. Esitys sopii kaikille katsojille, yleisömäärä on noin 10henk./esitys. Käytännössä näyttämönä toimii koko ympärillä oleva maisema, joten koko voi olla erittäinkin suuri mutta teos mahtuu myös pienempiin tiloihin esimerkiksi kaupungin puistoissa, toreilla ym.

Aika

aikaikkuna (milloin esitykset mahdollisia / milloin ei), kuinka monta esitystä, kuinka pitkäksi aikaa voi sitoutua Esitykset ovat mahdollisia valoisaan aikaan, helpommin kesällä kuin talvella. Esityksiä voidaan järjestää paikkakunnalla useampia mikäli tarvetta on. Esityksen luonteen mukaisesti työryhmän täytyy sitoutua aina kuhunkin esitykseen kussakin esityspaikassa tapauskohtaisesti. Esityksen kiertueelle heinäkuussa 2017 haetaan myös yhteistyökumppaneita.

Muut

workshopit sis. hintaan?, yleisötyö, viestintä/markkinointimateriaali

Esityksen yhteyteen on mahdollista järjestää camera obscuraan, vanhanajan valokuvaamiseen ja kuvassa liikkumiseen liittyviä workshopeja. Mahdollisen workshopin työ ja materiaalikustannuksesta sovitaan aina erikseen. Esityksen jälkeen yleisö saa vapaasti jäädä meditoimaan maiseman ääreen. Työryhmällä on valmiina esityksen markkinointimateriaalit ja oma kotisivu.

Yhteystiedot

Sähköposti: mindscapeslandscapes@gmail.com Teoksen kotisivu ja blogi: www.mindscapeslandscapes.wordpress.com Instagram: Mindscapeslandscapes