kuvaaja Jenni Pystynen

Nollapiste-kollektiivi

Tanhu – julkisen tilan tanssiteos

Tanhu on Suomi-neidon uusi tuleminen. Teoksen ehdottama Neito on kansallisestetiikastamme rakentuva hahmo, jonka seksuaali-identiteetti avautuu naisen ja miehen välimaastoon. Työryhmä haluaa ehdottaa avoimempaa suhtautumista kauneuden ja identiteetin rakentamisen ideaaleihin ja tuo Suomi-kuvansa keskelle kaupungin vilinää muistuttamaan ohikulkijoita arjen utopioista ja eroavuuden sallimisesta.

Installaatiomainen esitys tapahtuu lasisessa työmaakontissa, joka sijoitetaan kaupungin keskustaan. Janina Rajakangas on koreografioinut Tanhun satunnaisille ohikulkijoille, joko seurattavaksi kokonaisuudessaan tai hetkeksi rikkomaan arkisen iltapäivän ja illan.

 • Koreografia: Janina Rajakangas
 • Äänisuunnittelu: Miki Brunou
 • Esiintyjät: Miki Brunou, Elsa ja Malwiina Heikkilä sekä Laura Lehtinen
 • Valo- ja tilasuunnittelu: Jenni Pystynen
 • Pukusuunnittelu: Kirsi Gum

Esitys on toteutettu Läntisen tanssin aluekeskuksen ja Niilo Helanderin säätiön tuella. Residenssituki: Ehkä-tuotanto/Kutomo (Turku)

”Naamioituneet tanssijat lähes valonnopeine, melkein improvisaatioliikkeineen tarjosivat vastakohdan musiikin rauhallisuudelle. Myös asujen värit olivat viiltävässä ristiriidassa musiikillisen rauhan kanssa. Ja silti ja ehkä siksi, esitys tuntui olevan äärimmäisen hienossa tasapainossa. Ei ollut hosumista, ei repimistä, ei turhaa teatraalisuutta. Oli kokonaisuus. Hiljentävä kokonaisuus.” (Katsojapalaute 05.01.2017)

”Teoksen ytimeksi nousee liikkeen sijaan ajatus taiteen kautta mahdollistuvasta mielikuvien kyseenalaistamisesta.” (Suvi Satama, TS, 07.01.2017)

Hintalappu

Esityskustannukset:

 • Koreografin palkka, työpajat ja ohjaus = 500,00 €
 • Tanssijoiden palkat 250,00 x 3 = 750,00 €
 • Äänisuunnittelijan palkka = 300,00 €
 • TA-kulut 36% = 558,00 €
 • Palkat yhteensä = 2108,00 €
 • Päivärahat = 205,00 €
 • Esitystilan eli kontin vuokra (noin) = 600,00 €
 • Työryhmän matkat: 4 matkustaa Helsingistä 1 Tukholmasta

Kokonaiskustannukset per esityspaikkakunta: n. 3000 €

Raideri

Teos esitetään mieluiten vuokrattavassa lasisessa työmaakontissa, johon työryhmällä on valo- ja äänikalusto olemassa. Toinen vaihtoehto on etsiä esitykselle esim. tyhjä galleriatila, jonka ulkopuolelta esitysinstallaatiota seurataan. Konttitilan mitat ovat:

Koko

Esitys sopii kaikille kohderyhmille. Se on tarkoitettu asetettavaksi kaupunkitilaan, jossa ihmiset joka tapauksessa liikkuvat.

Aika

Kiertue-esitykset sopivat työryhmälle parhaiten kevään ja kesän 2017 aikana, mutta sen jälkeenkin esitysten järjestäminen on mahdollista, kunhan aikataulusta sovitaan hyvissä ajoin.

Muut

Yleisötyö

Teoksessa esiintyy aina myös esityspaikkakuntalaisia, ei-ammattilaisia avustajia. He voivat olla tanssin ja teatterin harrastajia tai keitä tahansa esiintymisestä kiinnostuneita henkilöitä. Avustajia voidaan etsiä myös erityisryhmistä, esim. ikäihmisistä, työttömistä, kuntoutujista tms. Koreografi Janina Rajakangas pitää mahdollisille avustajille työpajan, jossa tutustutaan teoskonseptiin ja harjoitellaan esitystä. Työpaja sisältyy esityksen hintaan. Teos sai ensi-iltansa Turussa, kävelykadulla loppiaisena 2017. Sitä seurasi neljän päivän aikana useita satoja ihmisiä, jotka eivät muutoin tulisi hakeutuneeksi nykytanssin tai nykesitysten pariin. Palaute esityksistä oli kiittävää niin yleisön kuin lehdistön taholta.

Markkinointi

Teoksen markkinointina toimii työmaakontin esille tuominen kaupunkitilaan ja kontin rakentaminen esityskuntoon sekä kontissa harjoittelu. Nämä saavat yleisön kiinnostumaan ja tulemaan paikalle esitysten pyöriessä. Työryhmällä on olemassa markkinointia varten myös juliste- ja flyer-pohjat, joihin paikkakuntakohtaiset esitysajat on helppo lisätä.

Yhteystiedot:

Nollapiste-kollektiivi nollapiste.tanssi@gmail.com 0407655723/Elsa Heikkilä

http://suomifinland100.fi/event/tanhu-julkisen-tilan-tanssiteos-turku/

Linkin esitystallenteeseen ja salasanan siihen saa sähköpostitse pyytämällä. Kuvaaja Jenni Pystynen